TANTRA PODCASTS

DE WEG TERUG | TANTRA ALS LEVENSLUST

De weg terug | Podcasts van Anne Eva & Han Sapundra van Tantrisch boeddhistische stichting Body2chill en Tantra haven De Wilde Roos.
Een Nederlands-Vlaamse coproductie om je oren te strelen, je hart te laten smelten en jezelf te snoeien waar je eigen wezen te zwaar aan je hangt of trekt. Een verlicht leven voelt lichter in de kern van de gewone, kwetsbare en gevoelige wezens die wij zijn. Liefde kan alleen maar ervaren worden vanuit zelfliefde. Acceptatie alleen vanuit zelfacceptatie. Helderheid en rust door de waanzin in onszelf te erkennen. Dit principe dragen we in deze potcasts graag uit.

All the way! Uitleg over het pad van Tantra en onze opleiding

Wat gebeurt er qua processen tussen jou en de buitenwereldwanneer je het pad van Tantra als levenswijze volgt?

Deze processen ga je, onder gedegen en warme begeleiding, ook het eerste en het tweede jaar van de Tantra opleiding bij Body2chill aan. Han Sapundra vertelt over het verschil tussen het 1e anderhalf jaar en het 2e. Het verschil is gigantisch. Bij de start van het waardevolle en openende Tantrische pad leer je om diepgaand thuis te komen bij jezelf. Deze ‘jezelf’ leer je daarna juist weer los te laten. Dit proces is onvermijdelijk nodig om verder te kunnen groeien naar nog meer eigenheid, flow en ervaring van eenheid en een veilige vervulling van jouwlevensmissie. Waar tijdens de eerste jaren eigenheid, autonomie, leven metgrenzen en wensen, zelfvertrouwen en authenticiteit centraal staan, staat tijdens de tweede fase, ‘Sartori’ centraal, oftewel ‘ontwaken’. Je houdt als het ware op te bestaan. Het Ego krijgt minder macht. Tegelijkertijd krijgt je bestaan, ofwel je ‘grotere zijn’ meer invulling en richting. Je zult meer vervulling ervaren en duiding en begrip voorbij het persoonlijke. Het sociale aspect in je leven krijgt ademruimte om te transformeren van aanpassing, over-assertiviteit en manipulatie van de buitenwereld naar compassie, gemak, flow, diepe verbinding en intimiteit en magie. Je zal minder energie verliezen en in je kracht staan ten dienste van de wereld om je heen, zonder dat je jezelf hoeft te verraden of hoeft te beschermen. Je leert het zwaard van wijsheid, in het boeddhisme genoemd ‘the sword of wisdom’, te hanteren. Hierin staan wijsheid en kracht voorbij een dualistische mentale indeling in goed of slecht, comfortabel of niet comfortabel centraal. Je hebt geen angst meer om je te profileren, zal niet meer piekeren, hoeft niet meer populair of geliefd te zijn voor anderen. Je ervaart tegelijk een diepe verbondenheid met je hart en raakt fysiek geworteld in het leven en mentaal zal je meer rust ervaren. Je Tantra pad is een waarlijk spiritueel pad geworden in dienst van het bestaan. Je leert te snoeien om te bloeien. Het zo diepgaande pad van Tantra maakt je tot een mysticus voorbij je man of vrouw zijn. Je brein, je hart en je seksualiteit staan hier allen in dienst van het grotere hart. Wetend dat je met elke handeling iets creëert in deze wereld. Dit heldere ‘bewustzijn’ staat ook in het 2e anderhalf jaar van onze Tantra opleiding centraal.

Schaamte en taboes, kan het ook zonder? (Deel 2)

Deel 2:

Schaamte en taboes horen bij ons leven. Ze kunnen ons beperken én stimuleren. Hoe laten we de buitenwereld niet teveel aan de touwtjes trekken van onze eigen emotionele binnenwereld? Hoe kunnen we zelf ‘in control’ zijn en ons tegelijk overgeven aan het leven en tot bepaalde hoogte ook aan sommige taboes. Of ze zelfs gebruiken voor ons eigen genot. Vrij leven begint wellicht pas bij de innerlijke vrijheid om te spelen met al wat de wereld in haar realiteit biedt.

Han Sapundra geïnterviewd door Anne Eva.

Schaamte en taboes, kan het ook zonder (Deel 1)

Eerste deel van dit tweeluik. Schaamte en taboes horen bij ons leven. Ze kunnen ons beperken én stimuleren. Hoe laten we de buitenwereld niet teveel aan de touwtjes trekken van onze eigen emotionele binnenwereld? Hoe kunnen we zelf ‘in control’ zijn en ons tegelijk overgeven aan het leven en tot bepaalde hoogte ook aan sommige taboes. Of ze zelfs gebruiken voor ons eigengenot. Vrij leven begint wellicht pas bij de innerlijke vrijheid om te spelen met al wat de wereld in haar realiteit biedt.

Anne Eva geïnterviewd door Han Sapundra.

To come or not to come ... that's the question

Tantra gaat over levensgeluk en vervulling op alle gebieden van ons leven. Het gaat zeker niet alleen over seksualiteit. Tegelijkertijd is de aard van het gehele leven orgastisch. Dus hierbij een orgastische aflevering over het orgasme. Over misschien wel het lekkerste gevoel dat er bestaat! ‘Wanneer je aan Tantra doet mag je als man niet klaarkomen. Toch? 'Dit krijgen wij bij onze tantraschool Body2chill wel eens te horen. Dit te zeggen is veel te kort door de bocht. In het leven en in onze binnenwereld zijn er veel meer smaken, bochten en splitsingen te halen en biedt alles ons iets. Er een ‘ding’van maken leidt sowieso tot teveel gewicht en niet toch de lichamelijke en mentale verlichting die het orgasme ons kan bieden; naast de versterking vano ns immuunsysteem, een gevoel van bevrijding van het mentale en stress en een groot gevoel van vervulling.

Een podcast ingevuld door Han Sapundra en Anne Eva samen.

EEN SPIRITUEEL LERAAR IS ER NIET OM JE OP TE BOUWEN MAAR OM NAAST JE TE STAAN ALS JE VALT

Een spiritueel leraar brengt je naar het grotere, binnen in jezelf. Hij of zij ziet altijd het simpele, het eenvoudige. Dit omdat het grotere altijd het kleinere in zich heeft. We kunnen niet zoeken naar iets dat we niet in de kern kennen of herkennen in onszelf. Een spiritueel leraar (of lerares!) brengt je thuis in jezelf. Hij of zij kan je helpen om de diepste essentie van het leven in jezelf te ervaren. Om overheen te vallen met het leven. Daar waar we ons soms klein voelen, binnen dat schijnbare grotere, of neurotisch zoeken naar richting en ‘het’ niet vinden. We denken veelal te ingewikkeld, draaien in onze minds in cirkeltjes en zoeken dat wat we willen vinden in de verkeerde richting; anders was het al. Over de rol van een spiritueel leraar hierin, die je snoeit en afbreekt om steeds weer je eigen compleetheid en glans te ervaren. Over het bieden van respect en toewijding in functie van onszelf. Een spritueel leraar kan je op dit pad begeleiden, stimuleren en snoeien. Je kunt voortbouwen en drinken uit de bron van al hen die je zijn voortgegaan op dezelfde zoektocht. De universele zoektocht naar ‘de kern van alles’ is namelijk al bezig sinds de geschiedenis van de mensheid.

HELP, HOE STOP IK MIJN BREIN

Han Sapundra over piekeren, malen in het hoofd, hoofdpijn, slecht slapen en keuzestress. Hoe komen we eraan, aan al dit innerlijk lijden en deze stress en hoe komen we er vanaf? Kunnen we ook zonder al dit lijden leven en zo ja, hoe zou ons leven er dan uitzien? Zonder teveel rendementsverlies ‘door het leven klieven’, zou dat niet heerlijk zijn… Minder ‘werken en knokken’ en minder zorgen maken. Scherp als een mes, op je intuïtie en met een basisrust in het hoofd. Een hoofd dat op ieder moment verbonden is met het hart. Het is mogelijk, hoe hoor je hier. LET OP: Han Sapundra is wat zachter hoorbaar dan Anne. Geluidskwaliteit wordt na 1/3 van de tijd beter.

POLYAMORIE. HOE DAN?

Podcast van Anne Eva en Han Sapundra gezamenlijk. Polyamory, hoe dan? Over vorm en ‘non-form’. Over de valkuilen om alles als objecten en als een vast omkaderd begrip te benaderen, zelfs de liefde. Voor je het weet zitten we in een ‘relatie’ met een persoon of meerdere personen en vergeten we dat het om ‘relateren’ gaat. ‘Relateren’ is vormloos net als het leven en de liefde. Het zoekt niet naar een vaste vorm, instituties of naar expansie of controle. Het is een samenkomen wat niet gedefinieerd maar ervaren wordt door levende personen. Deze podcast is een tantrische oproep om te stoppen met alles te willen definiëren en inkaderen. Liefde is een raakvlak. Het is ‘mensenwerk’. Liefde wordt ervaren en gevoeld. Vastlopen doen we toch wel regelmatig, alleen of samen! We lopen echter eerder vast door het inkaderen en verkwanselen van onszelf dan door de liefde zelf. We lopen niet vast in een relatie. We lopen vast in onszelf. Of… we vinden de liefde in onszelf. En liefde wil altijd gedeeld worden. Of dat nu is met 1, 2, 3 of met duizenden.

ANNE EVA OVER HET TANTRISCH HUWELIJK

Over een liefdesverbinding waarin niet de gelofte van de toekomst centraal staat, samen met het zorgen voor de ander. Hier, in het Tantrisch huwelijk zoals Anne Eva het ziet, staat het zorgdragen voor jezelf centraal waardoor je de ander steeds weer ontmoet, in het hier en nu, vanuit je eigen kwetsbaarheid en behoeftes. Over hoe trouwen en trouw zijn aan elkaar ook anders kan.

GEZOND LEVEN MET EEN GEZOND EGO

Anne Eva met Han Sapundra van Body2chill in gesprek over Ego. Wat is Ego? Hoe werkt het in ons? Hoe herken ik het? Kunnen we zonder Ego-loos leven? Hoe zorgen we dat we zelf ‘aan de touwtjes trekken’ in dit leven. Ook over pijn als wegwijzer naar geluk.

OVER DE KRACHT VAN DE GEEST EN DE MACHT VAN HET HART

Een vrouw van de wereld, ooit in dienst van het bedrijfsleven, nu in dienst van tantra en de liefde. Een keerpunt in haar leven dwong haar te kijken naar de relatie met haar lijf en geest. Ze keerde haar focus naar binnen. Zo extreem dat ze zichzelf ooit heeft laten begraven en daar vrijheid en ruimte ervaarde. ‘Ik zou het morgen weer doen’. ‘Geloven dat je iets kan maakt ook mogelijk dat je het kan’. Of het er nu om gaat om je beste versie van zelf te zijn of staal te buigen, wat zij gelooft komt uit.

IK WIL RUST!

Anne Eva in gesprek met Han Sapundra. Over innerlijke vrede, onze dierlijke natuur, gevoelens & emoties en angst als stimulans van ons immuunsysteem.